Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową kołderką to idealny sposób na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) .
Kruche ciasto rabarbarowo-jabłkowe z budyniem
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 7 łyżek cukru
- 200 g zimnego masła
- skórka otarta z jednej cytryny
Łączymy mąkę,
proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy
skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej
godzinę do lodówki. Możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Formę o
wymiarach 24 x 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i
wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Podpiekamy
20 minut, temp. 180 stopni
Warstwa owocowa:
- 2 duże jabłka
- ok. 0,5 kg rabarbaru
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru waniliowego
Jabłka i rabarbar obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Dodajemy cukier i bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony
spód.
- 1,5 szklanki mleka
- 550 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
Śmietanę
zagotowujemy z cukrem i pół szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki
oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze
mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na
sam koniec dodajemy pastę waniliową. Ciepły budyń wylewamy na jabłka z
rabarbarem. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.Wystudzone porcjujemy i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ach rabarbar. Wspaniały rabarbar :) Też za niedługo muszę zrobić podobne ciasto. Mniam :) Lubię takie smaki mieszane z jabłuszkami. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń