Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa
- 1 kg rabarbaru
- 2 średnie banany (ok.350 g)
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłka i
banany również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do dużego garnka,
dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do
momentu, aż owoce się "rozpadną" i odparuje nadmiar soku- na małym
ogniu nawet do 2 godzin. Gorącą masę
przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Taka konfitura jest idealnym dodatkiem do naleśników, placków, na kanapki, czy jako przełożenie do ciast.
Rabarbarowo - jabłkową znam. Ale dodatek banana to całkiem fajny pomysł. Do naleśników właśnie bym ją wykorzystała. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń