Magdalenki pomarańczowe
- 150 g mąki
pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 2 duże
jajka
- 125 g
roztopionego masła
- skórka z 1/2
pomarańczy
- łyżeczka
pasty waniliowej
- 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja
ucieramy na puszysto z cukrem. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło, szczyptę soli, pastę
waniliową i skórkę z pomarańczy. Ciasto dobrze jest przed upieczeniem lekko
schłodzić - ok. 20 minut w lodówce. Wypełniamy nim foremki na magdalenki
wysmarowane masłem - ciasto lejemy do ok. 3/4wysokości foremek. Ciasteczka
pieczemy ok. 10-12 minut, temp. 210 stopni. Po wyjęciu z piekarnika
pozostawiamy je w foremkach na ok. 6-7 minut, potem przekładamy na kratki i
studzimy. Smacznego!
Jakbym mogła nie lubić ciasteczek - moich imienniczek? Jeszcze pomarańczowe smaki uwielbiam. Coś czuję, że skusiłabym się na kilka sztuk minimum :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń