wtorek, 3 maja 2016

Magdalenki pomarańczowe

 Magdalenki - to małe maślane ciasteczka w kształcie muszli. Klasyczna słodycz kuchni francuskiej. Puszyste, delikatne - dziś o smaku pomarańczowym- najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu lekko oprószone cukrem pudrem. Do upieczenia magdalenek potrzebne są specjalne foremki w kształcie muszelek. Nie martwcie się jednak, jeżeli ich nie macie. Ciasto możecie rozlać do małych foremek na babeczki/muffinki - smakują równie dobrze ;) .

 Magdalenki pomarańczowe


 Składniki (ok. 30 ciasteczek):

- 150 g mąki pszennej
- 150 g  drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 125 g roztopionego masła
- skórka z 1/2 pomarańczy
- łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ucieramy na puszysto z cukrem. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło, szczyptę soli, pastę waniliową i skórkę z pomarańczy. Ciasto dobrze jest przed upieczeniem lekko schłodzić - ok. 20 minut w lodówce. Wypełniamy nim foremki na magdalenki wysmarowane masłem - ciasto lejemy do ok. 3/4wysokości foremek. Ciasteczka pieczemy ok. 10-12 minut, temp. 210 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy je w foremkach na ok. 6-7 minut, potem przekładamy na kratki i studzimy. Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Jakbym mogła nie lubić ciasteczek - moich imienniczek? Jeszcze pomarańczowe smaki uwielbiam. Coś czuję, że skusiłabym się na kilka sztuk minimum :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)