piątek, 3 czerwca 2016

Lody truskawkowe - bez nabiału

Upalne dni i nasze polskie dobre truskawki, więc na deser nie może zabraknąć domowych lodów truskawkowych. Dziś w wersji dla alergików- bez nabiału. Nie ma w nich ani krowiego mleka, ani śmietanki. Są za to tak samo pyszne, jak tradycyjne lody. Polecam!

Lody truskawkowe - bez nabiału 

 


Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 g truskawek


Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną  na puszystą masę. Zalewamy zagotowanym mleczkiem kokosowym i dalej ubijamy, aż powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po  przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie ślad.
Czekamy, aż krem wystygnie. Miksujemy truskawki. Przestudzony krem  łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. 
Masę truskawkową mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, masę wkładamy od razu do zamrażalnika, ale co pół godziny musimy lody przemieszać, żeby nie powstały kryształki - i tak do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.  Smacznego!

1 komentarz:

  1. Na mleczku kokosowym - bomba. Strzał w dziesiątkę. A jakie pyszne połączenie smakowe. No i bez mleka czy śmietanki ;) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń