niedziela, 24 lipca 2016

Ciasteczka filo serowo-oliwkowe z anchois z sosem wiśniowym

Wytrawne ciasteczka na bazie mega chrupiącego ciasta filo, po brzegi wypełnione pysznym farszem to doskonały wakacyjny posiłek. Farsz kryje w sobie całe bogactwo smaków- migdały, oliwki, kapary, anchois, a w harmonijną całość łączy je kremowy serek naturalny. Kropką nad i jest sos wiśniowy, który idealnie uzupełnia całe danie. Zapraszam!


 Ciasteczka filo serowo-oliwkowe z anchois z 

sosem wiśniowym


Składniki na ok. 9 ciasteczek:

  •  świeże ciasto filo - ok. 6 arkuszy - 250 g
  •   150 g roztopionego masła
Farsz :
  •  słoik czarnych oliwek -155 g po odsączeniu
  • 2 fileciki anchois
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  •  60 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • 50 g żółtego sera wędzonego
  • łyżeczka kaparów
  • opakowanie serka kremowego naturalnego Apetina  - 125 g




Oliwki, kapary, anchois i migdały drobno siekamy. Przekładamy do moździerza, dodajemy starty żółty ser, serek Arla Apetina naturalny i olej i ucieramy na  pastę.

Foremkę na muffiny smarujemy masłem. Bierzemy arkusz ciasta, wycinamy z niego kwadraty takiej wielkości, by łatwo wypełniły zagłębienia w formie na muffiny, a po wypełnieniu nadzieniem część ciasta wystawała z foremki. Kwadrat ciasta układamy w zagłębieniu na muffinę i dokładnie smarujemy masłem. Bierzemy kolejny kwadrat i układamy na poprzednim tak, aby rogi kwadratów zaczęły tworzyć gwiazdę. Ponownie smarujemy masłem i w ten sam sposób to samo zagłębienie na muffinę wypełniamy jeszcze 2-3 warstwami ciasta, za każdym razem smarując go obficie masłem. Wykładamy porcję farszu, lekko dociskamy. Farsz dokładnie zaklejamy wystającymi częściami ciasta. Wierzch smarujemy masłem. W ten sposób postępujemy z pozostałymi ciasteczkami.

Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni- na złoty kolor. Po wyjęciu pozostawiamy na chwilę w foremkach.
Sos:
  • szklanka wypestkowanych wiśni
  •  łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki zimnego masła
  •  sól
  •  pieprz
  •  2 łyżki miodu
  •  łyżeczka mąki 
Dodatkowo:
  • rukola
Wiśnie zagotowujemy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy ocet, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę całość redukujemy. Pod koniec dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody i cały czas mieszając jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy zimne masło i mieszamy, aż rozprowadzi się w sosie.

Oliwkowo-serowe ciasteczka filo podajemy z wiśniowym sosem i rukolą. Smacznego!































Twoja kuchnia ma to coś 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz