wtorek, 26 lipca 2016

Muffiny marchewkowe z wiśniami i porzeczkami

Bardzo wilgotne i pełne owoców - muffiny marchewkowe z wiśniami i porzeczkami to idelany deser czy wakacyjne śniadanie. Zapraszam!



 Muffiny marchewkowe z wiśniami i porzeczkami




Na ciasto (ok. 30 babeczek):
- 1 szklanka cukru 
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 i  1/2  szklanki mąki + 2 łyżki do obtoczenia owoców
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
-  szklanka czarnych porzeczek
- szklanka wypestkowanych wiśni
- 250 g startej na tarce o drobnych oczkach marchewki  (waga po starciu)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami.
Jajka, olej i cukier ucieramy na puszystą, gęstą masę. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Owoce obtaczamy w 2 łyżkach mąki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciastem wypełniamy papilotki- prawie do pełna, ciasto dużo nie urośnie. Wierzch posypujemy kruszonką.

Kruszonka:

  •  50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • 50 g zimnego masła


Z mąki, orzechów, cukru i masła opuszkami palców zarabiamy kruszonkę.

Muffinki pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!



1 komentarz: