wtorek, 2 sierpnia 2016

Bananowy chlebek ze śliwkami

Ten wilgotny chlebek bananowy ze śliwkami jest idealny do na rozpoczęcie sezonu śliwkowego. Długo zachowuje swoją świeżość i pasuje zarówno jako deser czy słodkie śniadanie.


 Bananowy chlebek ze śliwkami

 Składniki:
  • 500 g (ok. 3 średnie) dojrzałe banany pokrojone na mniejsze kawałki
  • 100 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • kilka śliwek

Wszystkie składniki (oprócz śliwek lub brzoskwiń) przekładamy do dużej miski i blendujemy na gładkie ciasto. Śliwki oprószamy łyżeczką mąki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki (ja użyłam keksówki 23 x 10 cm). Pieczemy ok. 60-80  minut, temp. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Przy tej wielkości keksówki, którą użyłam, ciasto piekłam dobre 80 minut. Chlebek wychodzi wówczas wysoki i okazały. Możecie użyć większej keksówki, wówczas skraca się czas pieczenia ciasta, a kromki będę nieco niższe.  Lekko wystudzone ciasto podaję z dodatkami - masą orzechową i masą kajmakową.

Masa orzechowa:

  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
  •  3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  •  3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki ucieramy na gładki krem.

Masa kajmakowa:

  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany


Wszystkie składniki masy ucieramy na gładki krem. 




 


4 komentarze:

  1. Ymmmm, z białym serkiem byłby pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam czegoś takiego :) Muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam taki am, tyle, że bez śliweczek. Bananowym chlebkom nie sposób się oprzeć. Do śniadanka to niebo w buzi! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń