piątek, 5 sierpnia 2016

Jogurtowe ciasto ze śliwkami z kremem waniliowo- śmietankowym

Pyszne ciasto idealne na upalne dni. Soczyste śliwki, puszysty jogurtowy placek i delikatna serkowo-śmietankowa pianka waniliowa. Koniecznie przetestujcie w ten weekend ;) .


 Jogurtowe ciasto ze śliwkami z kremem waniliowo- śmietankowym


 Składniki:

  • 4 jajka
  • 500 g jogurtu smakowego - u mnie kokosowy z białą czekoladą
  •  3 i 3/4 szklanki mąki
  •   1 i 1/4 szklanki cukru
  •   2 łyżki cukru waniliowego
  •  szklanka oleju
  •  2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  •    łyżka pasty waniliowej
  •    śliwki
  •  2 łyżki bułki tartej


Jaja miksujemy z cukrami do uzyskania puszystego kremu. Następnie naprzemiennie dodajemy składniki sypkie (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mokre (olej, jogurt i pastę waniliową) . Ciasto wylewamy do formy 23x35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posypujemy bułką tartą, układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.  Studzimy. Wystudzone przekrawamy na pół.

Krem:

  • 50 g żelatyny + 2 szklanki gorącej wody
  • 1 kg serka waniliowego
  •  500 g śmietany kremówki
  •   łyżka pasty waniliowej
  •  8 łyżek  cukru pudru


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kremówkę ubijamy na puszysto. Serek waniliowy miksujemy z pastą waniliową i cukrem pudrem . Do żelatyny dodajemy łyżkę serka i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne 2 łyżki serka, mieszamy i  przelewamy do serka waniliowego. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
W formie, w której piekliśmy ciasta układamy spód placka. Wykładamy masę serową. Delikatnie przykrywamy górną warstwą placka ze śliwkami. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 3 godziny. Dekorujemy cytrynowym lukrem.  





2 komentarze:

  1. Kocham kremy śmietankowe lub waniliowe. Uwielbiam, gdy znajdują się w ciastach. Takie wypieki z miejsca stają się moimi ukochanymi :) Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten krem musi być boski, super ciasto.

    OdpowiedzUsuń