Pieczona dynia z sosem z anchois z kaparami
Składniki:
- dynia Hokkaido
- sól
- olej rzepakowy
Sos:
- puszka - 50 g filecików anchois razem z olejem
- puszka - 120 g filetów z makreli w oliwie z oliwek
- pół szklanki oleju rzepakowego spod grillowanej papryki
- pół szklanki oleju rzepakowego
- sok z 1 cytryny
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka kaparów
Dynię
pozbawioną pestek porcjujemy na łódeczki. Układamy na blasze piekarnikowej,
solimy i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy do miękkości ok. 20- 25 minut.
Fileciki
anchois z olejem, makrelę, sok z cytryny, olej paprykowy i olej rzepakowy, majonez, musztardę i kapary
miksujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i cukrem. Schłodzony sos podajemy
z gorącą upieczoną dynią.Dekorujemy kaparami. Smacznego!
Sos
najlepiej przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce. Przed polaniem potrawy
należy dokładnie potrząsnąć słoiczkiem, aby wymieszać dokładnie jego zawartość.
Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju warzyw, mięs i wędlin.
Jak dla mnie smaki nieznane, ale z pewnością godne uwagi :) Lubię dynię i różne wariacje na jej temat. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przetestowania :) . Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń