Bardzo pożywna przekąska a nawet samodzielny posiłek. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Płynne żółtko, biała kiełbasa doprawiona musztardą i jabłkiem, a do tego chrupiąca panierka. :) Nic dodać, nic ująć.
Jaja po szkocku z płynnym żółtkiem i białą kiełbasą
Składniki:
- 6 jajek do ugotowania
- 6 surowych białych kiełbasek -ok. 600 g
- 1/2 dużego jabłka
- łyżka musztardy chrzanowej
- pieprz
- 1 jajo do panierowania
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jaja wkładamy do gotującej się wody i
gotujemy 4,5 minuty. Wyjmujemy, delikatnie pukamy, że popękała skorupka i przekładamy do zimnej wody. Delikatnie obieramy.
Kiełbaski pozbawiamy osłonek, dodajemy starte
na tarce o drobnych oczkach jabłko, pieprz oraz musztardę i wyrabiamy na jednolitą
masę. Dzielimy ją na 6 równych części. Każdą część masy rozkładamy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i za pomocą wałka wałkujemy cienki placuszek mięsny. Delikatnie ściągamy górną warstwę foli.
Każde jajko obtaczamy w mące, następnie układamy pośrodku mięsnego placuszka. Każde jajko szczelnie otulamy masą mięsną, wykorzystując w tym celu dolną warstwę foli. Nadmiar masy mięsnej odkładamy, folię delikatnie usuwamy. Tak przygotowane kule panierujemy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju aż panierka będzie złota z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy jajek. Temperatura oleju - ok. 175 stopni, jajka smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.
Każde jajko obtaczamy w mące, następnie układamy pośrodku mięsnego placuszka. Każde jajko szczelnie otulamy masą mięsną, wykorzystując w tym celu dolną warstwę foli. Nadmiar masy mięsnej odkładamy, folię delikatnie usuwamy. Tak przygotowane kule panierujemy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju aż panierka będzie złota z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy jajek. Temperatura oleju - ok. 175 stopni, jajka smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.
Bardzo zainteresował mnie ten przepis i chciałabym je zrobić, ale nie bardzo rozumiem fragment z kiełbaskami, może jestem niekumata ;) mam je zmielić i zrobić z nich masę razem z jabłkiem? Bo nie rozumiem, jak do kiełbasek bez osłonek mam dodać starte jabłko.
OdpowiedzUsuńSurowa kiełbasa po zdjęciu osłonki to mielone mięso z przyprawami 😊. Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do rozdrobnionych kiełbasek. Masę najlepiej wyrobić ręką tak jak na mielone 😊.
UsuńTo musi być obłędnie dobre! Jak żyję nigdy czegoś takiego nie widziałam. Świetne! Moja mama uwielbia takie innowacyjne przepisy. Z pewnością go jej pokażę. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńWygląda epicko, na pewno przepyszne :) Zapraszamy i do nas: https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts
OdpowiedzUsuń