środa, 21 września 2016

Klasyczna szarlotka na cieście półkruchym



 Stary, wielokrotnie sprawdzony przepis na najpyszniejszy klasyczny jabłecznik. Uwielbiam go za prostotę wykonania, cudowny smak i aromat. Te z cukierni pozostają daleko w tyle ;)

 Klasyczna szarlotka na cieście półkruchym



 Składniki ciasta ( blacha 24 x24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm):

  •  2 kopiaste szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  •  100 g zimnego masła
  •   2 łyżki cukru waniliowego
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •    2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  •  3 łyżki bułki tartej


Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy jajko i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej  1 godzinę. Polecam zrobić dzień wcześniej i przez noc chłodzić w lodówce.

Połowę ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą -ok. 1,5 łyżki.

Nadzienie:
  • ok. 1,5- 2 kg jabłek
  •   ok. 3-4 łyżki cukru - do smaku w zależności od słodyczy jabłek
  •     łyżeczka cynamonu


Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na niedużym ogniu aż odparuje nadmiar soku. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wystudzone jabłka wykładamy na spód ciasta. Jabłka posypujemy pozostałą bułką tartą.  Górę przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Ciasto dziurkujemy widelcem. Szarlotkę pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Podajemy posypaną cukrem pudrem.  Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Klasyczne szarlotki lubię najbardziej! Jeju, jak pysznie wygląda :) Tak dawno nie jadłam szarlotki domowej, że aż mi ślinka cieknie na sam widok. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam! :) wyszło przepysznie! Super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Dziękuję za informację zwrotną :) , może komuś się przyda i zachęci do przetestowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Zrobiłam! :) wyszło przepysznie! Super przepis

    OdpowiedzUsuń