Stary, wielokrotnie sprawdzony przepis na najpyszniejszy klasyczny jabłecznik. Uwielbiam go za prostotę wykonania, cudowny smak i aromat. Te z cukierni pozostają daleko w tyle ;)
Klasyczna szarlotka na cieście półkruchym
Składniki ciasta ( blacha 24 x24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm):
- 2 kopiaste szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki bułki tartej
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do
pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy
jajko i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej 1
godzinę. Polecam zrobić dzień wcześniej i przez noc chłodzić w lodówce.
Połowę ciasta wałkujemy i przekładamy do
formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy
bułką tartą -ok. 1,5 łyżki.
- ok. 1,5- 2 kg jabłek
- ok. 3-4 łyżki cukru - do smaku w zależności od słodyczy jabłek
- łyżeczka cynamonu
Klasyczne szarlotki lubię najbardziej! Jeju, jak pysznie wygląda :) Tak dawno nie jadłam szarlotki domowej, że aż mi ślinka cieknie na sam widok. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! :) wyszło przepysznie! Super przepis
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Dziękuję za informację zwrotną :) , może komuś się przyda i zachęci do przetestowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZrobiłam! :) wyszło przepysznie! Super przepis
OdpowiedzUsuń