Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 27 października 2016

Ciasto 'Kolorowanka"

Dyniowe ciasto z powidłowo-waniliowym kremem i mlecznym biszkoptem to moja kompozycja  jesiennego ciasta warstwowego. Piękna pomarańczowa barwa  dyniowego placka i pastelowa delikatnie różowa barwa kremu na bazie powideł stanowiły źródło inspiracji dla nazwy wypieku. Środek skrywa  delikatny mleczny biszkopt z jabłkową nutą. Duża blacha ciasta jest idealna na rodzinne spotkania. Za chwilę rozpocznie się długi weekend, więc może zainspirujecie się dzisiejszym przepisem?

Ciasto 'Kolorowanka"

czyli

dyniowe ciasto z powidłowo-waniliowym kremem i mlecznym biszkoptem


 Placek dyniowy:

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1  szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka purre z dyni Hokkaido (dynię skropioną olejem i lekko posoloną pieczemy do miękkości temp. 200 stopni ok. 20 minut, następnie dokładnie blendujemy. Puree z dyni możemy mrozić, poza sezonem możemy przygotować je z mrożonej dyni dostępnej w sklepach)
  • łyżka masy kajmakowej
  • 2 jajka
  • 200 g  masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu

Ciasto dyniowe: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy puree z dyni i masę kajmakową. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką.. Przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy. 

Placek mleczno-biszkoptowy

  •  5 średnich jajek w temp. pokojowej
  •  szczypta soli
  • 200 g cukru waniliowego
  • 150 g  mąki pszennej
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •   łyżka oleju
  •   2 łyżki mleka w proszku
  •  skórka cytrynowa

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, skórkę cytrynową i olej i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do  takiej samej formy co ciasto dyniowe wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 30  minut, temp. 180 stopni. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, należy po ok. 20 minutach przykryć ciasto papierem.
Ciasto studzimy. 

Poncz jabłkowo-cytrynowy
·        ok. 3/4  szklanki soku jabłkowego
·        1 łyżka cukru
·        1 łyżka cukru waniliowego
·        2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki ponczu przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ponczem nawilżamy upieczony i wystudzony biszkopt (uprzednio odcinamy cienką, wierzchnią warstwę biszkoptu - tzw. skórkę, która wyglądałaby nieestetycznie w gotowym cieście). 

Krem waniliowo-powidłowy:


  • 1 kg serka waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 300 g masła 
  • 290 g powideł śliwkowych


Serek, masło, kaszę, powidła  i cukier zagotowujemy. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty.  Po ściągnięciu z ognia dodajemy pastę waniliową.
Placek dyniowy przekrawamy na pół. 

Składanie- placek dyniowy- połowa masy waniliowo-powidłowej- placek biszkoptowy, który po nałożeniu ponczujemy ponczem jabłkowo-cytrynowym-  druga połowa masy waniliowo-powidłowej- drugi placek dyniowy - polewa

Polewa:

  • 1/3 szklanki  mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • cukier puder do dekoracji


Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao.  Kiedy polewa nieco zgęstnieje jeszcze ciepłą pokrywamy   ciasto. Możemy udekorować wzorkiem z cukru pudru. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!







4 komentarze:

  1. Ciasto kolorowe jak jesienne liście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super prezentuje się zarówno w całości, jak i po pokrojeniu na kawałki. Ten z serduszkiem jest śliczny :) Pozdrowionka serdeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń