niedziela, 30 października 2016

Jabłka pieczone z waniliową manną

Jeśli nie masz pomysłu na szybki, smaczny i zdrowy deser, te pieczone jabłuszka będą idealne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ze smakowitym waniliowym wnętrzem. Zapraszam!


 Jabłka pieczone z waniliową manną


 Farsz:

  • 500 ml mleka
  •  6 łyżek grysiku
  •  1/2 szklanki cukru
  •  2 żółtka
  •   łyżeczka pasty waniliowej

W szklance mleka rozprowadzamy grysik oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobioną kaszę  i dokładnie mieszamy gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pastę waniliową
Ponadto:

  •   kilka  jabłek - ok. 8 sztuk
  •  zimne masło


Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Skórkę każdego jabłka nacinamy w kilku miejscach. Miejsce po gniazdach nasiennych wypełniamy kaszką. Przykrywamy kapturkami, a na każdym kapturku układamy kilka kawałków zimnego masła. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Upieczone jabłko to takie, w którego bardzo łatwo wbić drewniany patyczek. Podajemy od razu gorące, posypane cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. takie jabłka muszą być pyszne! Cudowne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają takie wypełnione kaszką jabłka. A pieczone same w sobie już nawet uwielbiam - o tej porze roku szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Propozycja wspaniała. Jabłuszka pieczone uwielbiam. A w takiej odsłonie - jeszcze nie znam ;) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń