Muffinki z jabłkami i kremem twarożkowo-cynamonowym
Na 14 babeczek:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jabłka
- łyżeczka cynamonu

Miękkie
masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy jajka, mąki wymieszane z
solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na sam koniec dodajemy
pokrojone w kostkę, obrane jabłka i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożone
papilotkami i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) temp. 190 stopni.
Krem:
- 500 g twarogu typu włoskiego
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
Wszystkie
składniki kremu blendujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego
i dekorujemy wystudzone babeczki.

Te babeczki wyglądają naprawdę super! Jak z prawdziwej cukierni.:) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńDekoracja mistrzowska! Ale kuszą... Tak dawno nie jadłam muffinek... :( Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń