Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 23 października 2016

Muffinki z jabłkami i kremem twarożkowo-cynamonowym

Cynamonowe muffinki z jabłkami to pomysł na szybki i smaczny deser weekendowy.Zapach jest obłędny, a twarożkowy krem przepyszny. Zapraszam.



Muffinki z jabłkami i kremem twarożkowo-cynamonowym

 Na 14 babeczek:

  • 1 i 1/4  szklanki mąki pszennej
  •     1/2 szklanka mąki kukurydzianej
  •  3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  •  70 g masła
  •   1 jajko        
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •   3 jabłka
  •   łyżeczka cynamonu


Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy jajka, mąki wymieszane z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę, obrane jabłka  i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka)  temp. 190 stopni.

Krem:
  •  500 g twarogu typu włoskiego
  •  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki cukru pudru
  •  łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki kremu blendujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki. 






2 komentarze:

  1. Te babeczki wyglądają naprawdę super! Jak z prawdziwej cukierni.:) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekoracja mistrzowska! Ale kuszą... Tak dawno nie jadłam muffinek... :( Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń