Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 4 listopada 2016

Ciasto na maśle orzechowym - bezglutenowe

Dziś pyszna słodkość dla bezglutenowców i miłośników masła orzechowego. Proste do przygotowania ciasto na bazie mąki owsianej. Pyszności. ;)


 Ciasto na maśle orzechowym - bezglutenowe



 Składniki (forma 24 x 24 cm)


  •  1 i 1/2  szklanki mąki owsianej
  •  150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  •  3 jajka
  •  180 g masła orzechowego
  •   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  draże kokosowe 100 g - opcjonalnie


Polewa:

  •  5 łyżek powideł śliwkowych
  •  4 łyżki masła orzechowego
  •  50 g miękkiego masła
  •  3 łyżki mleka w proszku - opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  •    łyżka mleka
  •  łyżka masła


Masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem. Cały czas miksując dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Na końcu dodajemy draże i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut.
Składniki na polewę dokładnie ucieramy i wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Białą czekoladę topimy z łyżką mleka i masła nad gorąca kąpielą wodną. Roztopioną rozprowadzamy kleksami po masie orzechowo-powidłowej i za pomocą widelca tworzymy dekoracyjne wzory. Ciasto schładzamy.

Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Wyglada super :) Idealne na jesienny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne! Masło orzechowe to ja uwielbiam. Mogłabym je jeść - łyżkami :) A w cieście rzadko się je spotyka. Super propozycja. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również jestem fanką masła orzechowego, dlatego często po nie sięgam. W tym ciachu smak masła orzechowego czuć bardzo wyraźnie, więc dla osób lubiących ten przysmak jest idealne. Pozdrawiam ciepło :) .

      Usuń