sobota, 26 listopada 2016

Drożdżowa gwiazda z powidłami i kremem czekoladowym- krok po kroku

Drożdżowa gwiazda to doskonały pomysł na bożonarodzeniowe ciasto. Będzie prawdziwą gwiazdą każdego świątecznego stołu. Idealnie sprawdzi się również w wersji z nadzieniem makowym i właśnie taka zagości na moim wigilijnym stole. Przepisem podzielę się z Wami niebawem. Zapraszam.

 

 

Drożdżowa gwiazda z powidłami śliwkowymi i kremem orzechowo-czekoladowym

 Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklani cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Nadzienie:
  •  ok. 80-100 g kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutella
  • ok. 200 g powideł śliwkowych
  • 1 jajko rozbełtane z odrobiną wody do posmarowania gwiazdy
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, roztopione masło oraz zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 27 cm. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim jeden okrąg ciasta i smarujemy cienką warstwą powideł pozostawiając 1 cm rant. Przykrywamy drugim plackiem, smarujemy kremem typu nutella, przykrywamy trzecim plackiem, ponownie smarujemy powidłami i przykrywamy ostatnim czwartym krążkiem. Całość lekko dociskamy. Wyrównujemy brzegi odcinając nierówności - możemy przyłożyć talerz i odrysować idealny okrąg. Na środku szklanką zaznaczamy okrąg- jego nie będzie nam wolno przeciąć. Ciasto niczym tort dzielimy na 16 części pamiętając by nie przeciąć środkowego kółka.
Bierzemy 2 odcięte kawałki - tzw. parę i jednocześnie skręcamy dwukrotnie - od siebie (jeden od drugiego)  (na zewnątrz). Brzegi lekko zlepiamy i powstaje nam para. Ranty podwijamy pod spód. Tak samo robimy z pozostałymi kawałkami. Powstanie 8 par. Rozetę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy na 20-30 minut.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut do zarumienienia. Dekorujemy cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny + cukierpuder ile zabierze).

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)