piątek, 30 grudnia 2016

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami nadziewane mozzarellą

Pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Idealne jako wędlina na kanapki. ;)

 

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami nadziewane mozzarellą


 
Składniki 
  •  500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1/4 łyżeczki pieprzu
  •  bułka namoczona w mleku lub wywarze warzywnym
  •  1 jajko
  •  średnia cebula
  •  kilka suszonych pomidorów z oleju
  •  250 g mozzarelli
  • ząbek czosnku
  •  olej rzepakowy do smażenia 
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę, przekładamy do miski. Zmielone mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu bułką, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cebulkę, jajko, drobno posiekane pomidory suszone, sól i pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę mięsną. Formujemy z niej okrągłe kotlety, w środku którego umieszczamy kwadracik sera mozarella. Kotlety smażymy na niedużym ogniu z każdej strony na rumiano. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Podoba mi się pomysł na kotlety mielone z różnymi dodatkami, szczególnie z suszonymi pomidorami, wypróbuję :-) Trafiłam tutaj z facebooka i na pewno zostanę na dłużej :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i zapraszam jak najczęściej :)

      Usuń