Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 15 grudnia 2016

Sernik warstwowy z makiem

Sernik warstwowy zamknięty w cieście makowym i przełożony kremem z mascarpone - pyszne ciasta na świąteczny stół. Zdecydowanie rodzinna porcja ;) . Polecam.




Sernik warstwowy z makiem 

 Placek makowo-jogurtowy:
  • 2 szklanki i 2 kopiaste łyżki  mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka i 2 łyżki jogurtu waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g  miękkiego masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki suchego maku

Ciasto: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszane mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Na samym końcu dodajemy jogurt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

 Placek sernikowy:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
  •  pół szklanki jogurtu greckiego
  •  3/4 szklanki kaszy manny
  •  4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  •  pół szklanki oleju
  •  2 owoce kaki


Jaja ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy kaszę, śmietanę i olej i ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy partiami ser twarogowy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy pokrojone w kostkę obrane owoce kaki i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do formy o tych samych wymiarach jak ta, w której piekliśmy ciasto jogurtowe, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Studzimy.

Krem:
  • 1 kg serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  •   łyżka ekstraktu waniliowego         
Serek miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem na gładką masę.


Lukier:
  • sok z cytryny
  •  cukier puder ile zabierze

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gęsty lukier.

Składanie:
1 placek makowy - połowa masy mascarpone - placek serowy - druga część masy mascarpone- placek makowy - lukier cytrynowy

Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Obłędne ciasto :)Ładnie wygląda i na pewno super smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 17 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń