Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 24 grudnia 2016

Tort dyniowo-migdałowy "Reniferki"

Wszystkim czytelnikom bloga składam najserdeczniejsze świąteczne życzenia. Niech ten wyjątkowy czas przepełniony będzie miłością i radością, a na bożonarodzeniowym stole niech królują same pyszności ;) . Do życzeń dołączam przepis na tort dyniowo-migdałowy ze świąteczną dekoracją. Takie ciacho bożonarodzeniowo- imieninowe ;) . Wesołych świąt!  

 

Tort dyniowo-migdałowy "Reniferki"



Biszkopt migdałowy:

  •  6 jajek
  •  3/4 szklanki cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  •  3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli

Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.  Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę pod koniec dodając porcjami po 1 łyżce cukier. Do sztywnej masy białkowej dodajemy po 1 żółtku i mieszamy ręcznie za pomocą łopatki. Przesianą mąkę łączymy ze zmielonymi migdałami. Dodajemy po 1 łyżce do masy i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3części. Do ciasta wykorzystamy 2 części.

Poncz:
  • 2 łyżeczki Inki karmelowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
Inkę zaparzamy gorącym mlekiem, dosładzamy miodem.  Z biszkopty nasączamy 2/3 przygotowanego ponczu. Pozostałym możemy nasączyć pozostały 1 placek  i wykorzystać do innego ciasta. 

Masa dyniowa:
  •  szklanka puree z dyni
  • 100 g pokruszonych maślanych ciasteczek o smaku kokosowo-pomarańczowym
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 budyń z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  •  300 g miękkiego masła
  • szczypta cynamonu

Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku. Dynię, miód i cukier podgrzewamy. Do gorącego puree z dyni dodajemy rozrobione mleko. Cały czas mieszając dotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i utraci posmak surowej mąki. Gęsty krem zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone ciasteczka i cynamon. Dokładnie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Krem studzimy. Zimny porcjami dodajemy do miękkiego, utartego na puch z cukrem pudrem masła. Masę zakwaszamy sokiem  cytryny i ponownie dokładnie miksujemy.

Dodatkowo : 
  •  1/2 słoiczka dżemu jagodowego
  • precelki czekoladowe
  • kuleczki zbożowe czekoladowe i różowe



Składanie- Biszkopt migdałowy- warstwa dżemu jagodowego- połowa masy dyniowej- biszkopt migdałowy- wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem dyniowym.
 
Na cieście gładkim długim nożem delikatnie zaznaczamy 12 kawałków- trójkątów ciasta. Na każdym trójkącie układamy po dwa precelki- uszy renifera, oczy robimy z czekoladowych kulek, a noski z 3 różowych kulek. Ciasto schładzamy.
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz