czwartek, 26 stycznia 2017

Gołąbki ziemniaczane z kiełbaską

Gołąbki ziemniaczane to zdecydowanie mój faworyt wśród wszelkiego rodzaju gołąbków. Dziś zawijane w delikatną kapustę włoską i z kiełbaską śląską. Zapraszam.

Gołąbki ziemniaczane z kiełbaską


 Składniki:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 0,5 kg pachwiny wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  •  6-7 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • wywar warzywny
  •  łyżka masła 

Pachwinę kroimy w zgrabną kostkę i powoli topimy na patelni. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do smaku.
Kapustę sparzamy wodą, gotujemy aż liście zmiękną i staną się elastyczne. Systematycznie zdejmujemy liście na gołąbki. Z każdego odcinamy zdrewniałą część.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub tak jak ja  ścieramy malakserem z tarką o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy w gazie z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na prę minut, następnie delikatnie zlewamy, a osadzony na dnie krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodajemy jajko, kaszę manną,  podsmażoną drobno pokrojoną kiełbasę śląską oraz podsmażoną na wytopionym z kiełbasy tłuszczu drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty włoskiej.
Gołąbki układamy w dwóch naczyniach żaroodpornych wyłożonych liśćmi kapusty.  Ułożone gołąbki  otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru warzywnego.  Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości, ok. 1,5 godziny.
Gotowe gołąbki okraszamy przygotowaną okrasą. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz