czwartek, 19 stycznia 2017

Udka faszerowane nadzionkiem i zapiekane w piekarniku

Udka faszerowane nadzionkiem i zapiekane w piekarniku

 

Składniki na farsz:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 bułki namoczonej w mleku
  •  2 duże pęczki pietruszki
  • 2 jajka
  •  sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
 

Wątróbkę i mięso z kurczaka  mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, kaszę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.  Z podanych ilości wychodzi bardzo dużo farszu. Tylko połowę przeznaczam na faszerowanie udek, a resztę wykorzystuję w nieco inny sposób - o tym w kolejnym poście.

  • 8 udek z kurczaka
  •  sól
  •  pieprz
  • olej

Udka luzujemy z kości  i zszywamy zostawiając jedynie mały otwór. Każde udko faszerujemy mięsnym nadzieniem- najlepiej za pomocą rękawa bez końcówki  i zszywamy. Udka doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni. Przed podaniem z udek wyciągamy nitki. Możemy podawać je na gorąco jako danie główne, lub po wystudzeniu porcjować w cienkie plasterki i serwować jako wędlinę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz