Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 7 marca 2017

Ciasto przekładane jabłkami z kremem grysikowo-serowym

Bardzo lubię połączenie jabłek z masą serową. To ciasto łączy te smaki w harmonijną całość. Polecam :) .

 

Ciasto przekładane jabłkami z kremem grysikowo-serowym


 Ciasto: 
  • 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
 
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Ciasto przelewamy do tortownicy (25 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przekrawamy na pół. Jeden placek układamy ponownie w tortownicy
 
 
 
Masa jabłkowa: 
  • ok. 1 kg jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru 
 
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę, cukier i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy, żeby masa wystygła. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
  
masa serowa: 
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 7 łyżek grysiku
  • 1 i 1/4 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 300 g masła
  • łyżeczka pasty waniliowej
 
 
 
Do garnka przekładamy twaróg, grysik, cukier i jajko Całość podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Masę serową studzimy. Masło ucieramy z pastą waniliową dodają porcjami wystudzoną masę. Tak przygotowany krem przekładamy na schłodzone ciasto. Smacznego!
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz