niedziela, 26 marca 2017

Ciasto z brukwi z kremem z palonego masła

Ciasto z brukwi jest przepyszne, wilgotne i pełne ukrytych witamin. Nie wyczujecie w nim brukwi, ale przyjemną, delikatną słodycz podkręconą mleczną czekoladą. Idealnie komponuje się z dżemem z czarnej porzeczki i kremem z ... palonego masła. Krem na bazie masła poddanego tej specyficznej obróbce, jest niepowtarzalny - karmelowo-orzechowy. Zdecydowanie polecam ;) .

Ciasto z brukwi z kremem z palonego masła



 Na ciasto:
  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g startej na tarce o grubych oczkach brukwi (waga po starciu)
  • 80 g mlecznej czekolady  

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką
Brukiew obieramy i ścieramy na tarce o grubych  oczkach.
W misce łączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W drugiej misce ucieramy na jasnożółtą masę masło z cukrem, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz pastę waniliową. Stopniowo cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach, dodajemy składniki sypkie. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy brukiew i posiekaną czekoladę - dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce na 10 minut. Następnie przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

Krem z palonego masła:
  • 300 g masła
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone

dodatkowo - 140 g dżemu z czarnej porzeczki (pół słoika) + 20 g mlecznej czekolady

Masło kroimy w kostkę i przekładamy do garnka o jasnym dnie (żeby łatwo obserwować kolor palonego masła). Masło topimy, a następnie smażymy na średnim ogniu do uzyskania złoto - brązowego koloru (ok. 10 minut) - wyraźnie będziemy czuć karmelowo - orzechowy zapach. Masło przelewamy do miski, studzimy, a następnie przekładamy do lodówki na całą noc. Wystudzone i zastygnięte masło wyjmujemy z lodówki na ok. 2-3 godziny przed miksowaniem. Miękkie masło miksujemy do momentu aż stanie się puszyste. Dodajemy cukier puder i znowu miksujemy dłuższą chwilę. Dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch dekorujemy kremem z palonego masła. Gdyby krem był zbyt sztywny do dekoracji rękawem cukierniczym, wystarczy worek cukierniczy napełniony kremem umieścić na kilka sekund nad gorącą parą wodną. Rant dekorujemy startą mleczną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz