niedziela, 5 marca 2017

Karczek z piekarnika


 Karczek z piekarnika 

Jak upiec karczek w piekarniku?

Co zrobić, żeby karczek był miękki?

 Składniki:
  • około 2 kg kawałek karkówki
  • 3 cebule
  •  2 łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  •  3 liście laurowe
  •  4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  •  2 duże ząbki czosnku
 
 
 
W oleju rozprowadzamy przyprawy: sól, pieprz, drobno posiekany czosnek, paprykę, tymianek, estragon, ziele angielskie i połamane liście laurowe. Marynatą nacieramy karczek z każdej strony. Przekładamy na naczynia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szczelnie zamykamy. Marynujemy w lodówce całą noc.
 
Karczek wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z cebulą i całą marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny temp. 180 stopni. Następnie karczek odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut na złoty kolor zwiększając temperaturę do 200 stopni.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz