sobota, 25 marca 2017

Kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i warzyw

Wegetariańskie kotlety mielone z dużą ilością warzyw i zdrowej kaszy. :)

Kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i warzyw



Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej białej
  • 500 g pieczarek
  • 300 g cukinii
  • 300 g bakłażana
  • 150 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy.
Cukinię i bakłażana  kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i również smażymy na złoty kolor. Cebulę kroimy w kostkę i podobnie jak pozostałe warzywa smażymy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w talarki i rumienimy na patelni. Wszystkie warzywa studzimy i razem z kaszą oraz roztrzepanymi jajkami blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wyrabiamy dłonią na jednolitą zwartą masę. Z masy odrywamy kawałki i formujemy nieduże kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony na odrobinie oleju. Kotlety możemy podawać jako samodzielne danie z ulubioną surówką lub jako dodatek do czerwonego barszczu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz