piątek, 3 marca 2017

Ryż gotowany na mleku z prażonymi jabłkami

Pyszne danie na poprawę humoru. Obiad i deser w jednym ;) .

Ryż gotowany na mleku z prażonymi jabłkami








Jabłka:
  • cukier waniliowy do smaku
  • 1 kg jabłek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki zimnego masła
ryż:

  • szklanka ryżu
  • 4 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka

Sos:

Do rondla przekładamy  pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy aż odparuje nadmiar soku. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy cynamon, ekstrakt waniliowy, sól i zimne masło i cały czas mieszamy, aż masło się roztopi i nada całości aksamitną konsystencję.
Ryż- do dużego garnka wlewamy 3,5 szklanki mleka, dodajemy ryż i całość zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie większość płynu. W razie potrzeby, gdyby ryż nie był miękki, dolewamy więcej mleka. Dodajemy cukier waniliowy do smaku, sól i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka- natychmiast dokładnie mieszamy (żeby z żółtek nie uzyskać jajecznicy).

Gotowy ryż podajemy z jabłkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz