piątek, 21 kwietnia 2017

Chleb na płatkach owsianych

Sprawdzonych przepisów na szybki i smaczny domowy chleb nigdy za wiele. Dzisiejszy jest modyfikacją przepisu od mojej serdecznej koleżanki Joli. Modyfikacja przepisu nie wynikała z faktu, że receptura wymagała poprawek, ale z dwóch prostych przyczyn: po pierwsze w oryginalnym przepisie zastosowane były otręby owsiane, których akurat nie miałam w domu i postanowiłam zastąpić je płatkami owsianymi, a po drugie w zapiskach od Joli umknął mi w liście składników jeden ważny składnik - woda. Uzupełniłam więc przepis intuicyjnie o taką ilość wody, aby uzyskać dość luźne ciasto. Dzięki temu chlebek wyszedł wilgotny o doskonałej konsystencji. Polecam :) .

Chleb na płatkach owsianych

 Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • odrobina mleka
  • mak 

Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy letnią wodą (pół szklanki). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki- mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, ziarna słonecznika, sól i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy dłonią ok. 10-15 minut. Ciasto jest dość rzadkie, więc wyrabianie nie sprawia problemów. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut - powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Chlebki odstawiamy na 20-30 minut, aż urosną i szczelnie wypełnią keksówki. Wierzch wygładzamy odrobiną mleka i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni termoobieg i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z keksówek i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

1 komentarz: