Sprawdzonych przepisów na szybki i smaczny domowy chleb nigdy za wiele. Dzisiejszy jest modyfikacją przepisu od mojej serdecznej koleżanki Joli. Modyfikacja przepisu nie wynikała z faktu, że receptura wymagała poprawek, ale z dwóch prostych przyczyn: po pierwsze w oryginalnym przepisie zastosowane były otręby owsiane, których akurat nie miałam w domu i postanowiłam zastąpić je płatkami owsianymi, a po drugie w zapiskach od Joli umknął mi w liście składników jeden ważny składnik - woda. Uzupełniłam więc przepis intuicyjnie o taką ilość wody, aby uzyskać dość luźne ciasto. Dzięki temu chlebek wyszedł wilgotny o doskonałej konsystencji. Polecam :) .
Chleb na płatkach owsianych
Składniki:- 1 kg mąki pszennej
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g świeżych drożdży
- 1 litr letniej wody
- łyżka soli
- łyżka cukru
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
- odrobina mleka
- mak
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy letnią
wodą (pół szklanki). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20
minut.
Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki- mąkę, płatki
owsiane, siemię lniane, ziarna słonecznika, sól i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy
pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy dłonią ok. 10-15 minut. Ciasto jest dość
rzadkie, więc wyrabianie nie sprawia problemów. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut - powinno podwoić
swoją objętość. Wyrośnięte ciasto
dzielimy na 2 równe części. Każdą część przekładamy do keksówki wyłożonej
papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Chlebki odstawiamy na 20-30
minut, aż urosną i szczelnie wypełnią keksówki. Wierzch wygładzamy odrobiną
mleka i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
termoobieg i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z keksówek i
przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz