Sernik z jabłkami na owsianej kruszonce
Masa serowa:
- 750 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
- 100 g śmietany 18%
- 2 duże jajka
- 4 żółtka
- 185 g drobnego cukru
- 100 g miękkiego masła
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka pasty waniliowej
3-4 jabłka + cynamon + łyżka cukru waniliowego+ łyżka
bułki tartej
Ciasto-mąkę,
cukier i zimne masło siekamy, a następnie palcami wyrabiamy do momentu uzyskania
kruszonki. Trochę więcej jak połowę kruszonki rozsypujemy na spodzie tortownicy
26 cm lub formy 24 x 24 cm (wysmarowana masłem, wysypana mąką) i lekko dociskamy.
Spód podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni i studzimy.
Miękkie masło
ucieramy z cukrem i pastą waniliową. Następnie dodajemy po jednym jajku, żółtka
oraz mąkę, proszek budyniowy i śmietanę. Na koniec dodajemy twaróg. Dobrze
zmiksowaną masę wylewamy na ciasto.
Jabłka obieramy
i szatkujemy w cienkie plasterki. Dodajemy do nich cynamon, bułkę tartą i
cukier waniliowy i delikatnie mieszamy. Jabłka ostrożnie wykładamy równą
warstwą na masie serowej. Owoce posypujemy pozostałym ciastem.
Sernik pieczemy ok. 80-90 minut, temp. 180
stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawiamy
na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz