Tak się złożyło, że w tym roku urodziny siostrzeńca przypadły w święta wielkanocne. Świąteczni i urodzinowi goście zajadają się więc tym razem nie wielkanocnymi babami czy mazurkami a tortem, który zgodnie z życzeniem solenizanta jest wybitnie czekoladowy, z dużą ilością żelków i kolorowych cukierków. :)
Tort urodzinowy - tort czekoladowy - dekoracja Psi Patrol
Składniki na ciasto serowe (tortownica 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką): x 2 - musimy upiec 2 placki- 250 g jogurtu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2
szklanki cukru
- 8 łyżek
oleju
- 2 jajka
- łyżka
cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier,
kakao, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre-
serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka.
Studzimy. Przekrawamy na pół - warto odciąć wybrzuszoną część placka, wówczas
po złożeniu tort będzie miał równy wierzch.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek. W sumie
uzyskamy 4 przecięte krążki będące bazą tortu.
Składniki na
krem czekoladowy:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 400 g masła w temp. pokojowej
(dobrej jakości, 82% tłuszczu)
- 230 g czekolady mlecznej
(dobrej jakości)
- kopiasta łyżeczka ciemnego
kakao
Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do
momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a
cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 15 minut. Ubitą masę
przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze
chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Czekoladę drobno siekamy i
rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy
porcjami rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę
masła, w przeciwnym razie może nam się zważyć. Następnie porcjami dodajemy masę
jajeczną.
Składniki na krem z białej czekolady
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 400 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości,
82% tłuszczu)
- 200 g czekolady białej (dobrej jakości)
- sok z 1 cytryny
Jajka ubijamy z
cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją
objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej
miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z
zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp.
pokojową. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy
porcjami rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę
masła, w przeciwnym razie może nam się zważyć. Następnie porcjami dodajemy masę
jajeczną, na koniec sok z cytryny.
Dodatkowo:
Składanie- placek czekoladowy - warstwa dżemu
porzeczkowego - 1/3 masy czekoladowej - placek czekolady - 1/3 masy
czekoladowej - placek czekoladowy - 1/3 masy czekoladowej - placek czekoladowy.
Wierzch i boki ciasta pokrywamy kremem na bazie białej
czekolady. Resztą kremu wykonujemy dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego.
Roztopioną nad gorącą kąpielą wodną gorzką czekoladą wykonujemy napis na
torcie. Ciasto dokładnie schładzamy. 2 godziny przed podaniem dekorujemy
cukrowymi naklejkami, żelkami i kolorowymi drażami. Smacznego!
super tort. Gdzie można dostać żelowy Psi Patrol i co to jest na bokach? te obrazki - opłatki?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) . Proszę poszukać na tej stronie http://www.tortoweozdoby.pl/180-psi-patrol Na bokach są cukrowe naklejki.
Usuń