Prosta i szybka babka to gwarancja sukcesu i satysfakcja z udanego wypieku. W dzisiejszej wersji - z większą ilością mąki pszennej, dzięki czemu baba jest bardziej wilgotna, a jednocześnie puszysta i delikatna. Jeśli lubicie bardziej sypkie i suche babki - zmieńcie proporcje mąki (150 g mąki ziemniaczanej i 150 g mąki pszennej).
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocną babkę, ta sprawdzi się idealnie. :)
Babka piaskowa
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 200 g cukru
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały
czas miksując dodajemy po jednym żółtku i śmietanę, a następnie składniki suche
(wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia). Białka ubijamy na sztywno i
partiami dodajemy do ciasta ręcznie mieszając za pomocą szpatułki. Ciasto
przelewamy do formy na babę z kominem (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i
pieczemy w temp. 160 stopni ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Wystudzoną dekorujemy - cytrynowym lukrem, cukrem pudrem lub kremem z
poniższego przepisu
- 300 g cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki octu
- 37 g kakao
- 300 g masła
- 1 żółtko (jajo sparzamy wrzątkiem)
Z cukru, wody i octu gotujemy syrop - (drugiego stopnia, tzw. próba nitki czyli do
momentu, aż syrop uzyska temperaturę 108 stopni). Dodajemy kakao i dokładnie
mieszamy drewnianą łyżką. Do gorącej masy dodajemy porcjami po łyżce masło-
całość ucierając. Do letniej masy dodajemy żółtko i ucieramy na pulchną masę. Przecieramy
przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zostawiamy w lodówce do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Masa
zgęstnieje i będzie idealna do przekładania i dekorowania ciast i ciasteczek za
pomocą rękawa cukierniczego. Krem idealnie sprawdzi się chociażby do robienia
róż na torty i ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz