Mięsno-warzywny farsz zamknięty w chrupiącym cieście - taki obiad zasmakuje nawet najmłodszym. ;)
Placek filo- brukiew - mięso
Składniki- ciasto filo - ok. 7 dużych arkuszy
- mięso mielone 1,5 kg
- ok. 1 kg brukwi- 1 szt
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie cebule
- 4 jaja
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki kaszy manny
- 200 g masła
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Mięso mielone przesmażamy na oleju rzepakowym, a następnie
dusimy na mniejszym ogniu, aż straci surowość. Studzimy. Na tej samej patelni
smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, przekładamy do mięsa. Brukiew
i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na tej samej
patelni i dodajemy do pozostałych składników. Do farszu dodajemy serek
mascarpone, roztrzepane jaka i kaszę - dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą,
pieprzem i gałką. Masło topimy i studzimy. Bierzemy płat ciasta filo, dokładnie
smarujemy roztopionym masłem i wykładamy nim tortownicę o średnicy 25 cm lub
formę o wymiarach 24 x 24 cm. To samy robimy z pozostałymi płatami ciasta
nakładając je jeden na drugim - powinniśmy utworzyć 5 warstw ciasta. Ciasto powinno swobodnie
wystawać poza rant tortownicy. Do środka wykładamy farsz i całość zamykamy
wystającymi częściami ciasta. Pozostałe 2 płaty ciasta również smarujemy masłem
i układamy je na wierzchu placka. Wierzch dokładnie smarujemy pozostałym
masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na złoty
kolor ok. 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz