Mazurek orzechowo-karmelowy z nutą kawy
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g zimnego masła
- szklanka drobnego cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Łączymy mąkę, zmielone orzechy włoskie, skórkę z cytryny,
cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy
żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wylepiamy nim 2 duże prostokątne formy (mogą być na tartę). Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na ok. 40 minut - aż ładnie się
zrumienią. Tarty studzimy.
masa karmelowa:
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki masy kajmakowej smak orzechowy
- 4 łyżki cappuccino o smaku karmelowym
- 60 g karmelu w płatkach
Serek
mascarpone ucieramy z cappuccino i masą kajmakową na gładki krem.
Tarty wypełniamy kremem.
Dekorujemy karmelową posypką. Tarty
podajemy schłodzone.
Apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń