Babeczki z dodatkiem migdałowych ciasteczek królowały u mnie na wielkanocnym stole w zeszłym roku. Przepis na publikacje musiał trochę poczekać, ale w końcu przyszła i jego kolej. Może zainspiruje Was do świątecznych tegorocznych wypieków ;) . Muffinki to doskonałe rozwiązanie dla osób mniej wprawnych w kuchni i mniej doświadczonych w pieczeniu ciast. Babeczki te są proste do zrobienia, zawsze i każdemu się udają, smakują i wyglądają doskonale, a przy tym bardzo długo zachowują swoją świeżość. Polecam. :)
Muffinki z ciasteczkami i twarożkowym kremem ciasteczkowym
·
200 g miękkiego masła
·
3/4 szklanki cukru pudru
·
1/4 szklanki brązowego cukru
·
2 szklanki mąki
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
100 g serka śmietankowego waniliowego
·
4 jajka
·
4 łyżki mleka
·
50 g herbatników migdałowych - ok. 12 sztuk
Krem:
·
500 g słodkiego serka twarogowego typu włoskiego
·
ok. 10 łyżek śmietany 36%
·
łyżka pasty waniliowej
·
4 łyżki cukru pudru
·
50 g herbatników migdałowych - ok. 12 sztuk
Masło
ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem brązowym. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy
porcjami serek. Naprzemiennie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i jajka. Na sam koniec dodajemy mleko i zblendowane ciasteczka.
Przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temp. 180
stopni ok. 25 minut.
Muffinki po upieczeniu studzimy. Dekorujemy
kremem (herbatniki blendujemy, oddzielnie blendujemy serek ze śmietaną, do
serka dodajemy pastę waniliową i cukier puder
oraz okruszki herbatników i dokładnie miksujemy). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz