Kopytka domowe - niezawodny przepis
Kopytka- jak je zrobić?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1 i 3/4 szklanki mąki (ilość zależy od tego jak mączne mamy ziemniaki) + trochę do podsypywania w trakcie formowania kopytek
- 1 jajko
- sól
Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy przez praskę
(najlepiej jeszcze ciepłe). Warto ziemniaki ugotować dzień wcześniej i
przepuścić przez praskę, a kluski robić dopiero na drugi dzień. Do ziemniaków dodajemy
sól, mąkę i jajko i szybko wyrabiamy na jednolite, odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto
porcjujemy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, który kroimy po
skosie tworząc romby (nóż warto oprószyć mąką, wówczas ciasto nie będzie się do
niego kleiło). Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie ok. 1-2 minuty od
wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - na słodko z cukrem, śmietaną,
jogurtem, owocami i miodem, na słono - z okrasą, cebulką, bułką tartą, sosem
grzybowym czy serowym. Doskonałe jako dodatek do mięs.
Na zdjęciu kopytka z okrasą przygotowaną na bazie podgardla
z cebulką, podawane z surówką z modrej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz