Kruche babeczki z orzechowego ciasta wypełnione po brzegi pysznymi jabłkami. Koniecznie wypróbujcie :) .
Kruche babeczki zamykane - orzechowo-jabłkowe
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 duże lub 2 małe żółtka
Łączymy mąkę, zmielone orzechy włoskie, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło
i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto
wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Większą
część wałkujemy i wylepiamy nią foremki
na małe babeczki (wysmarowane masłem i
wysypane mąką). Dno dziurkujemy widelcem.
Każdą babeczkę wypełniamy nadzieniem jabłkowym. Z mniejszej części
ciasta po rozwałkowaniu wycinamy przykrycie babeczek. Nakładamy je na babeczkę
i dokładnie zlepiamy brzegi. Górę nakłuwamy w 3 miejscach wykałaczką. Babeczki pieczemy ok. 35 minut, temp. 180
stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cynamon do smaku
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka
przesmażamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Musimy odparować nadmiar soku. Tak
przygotowane jabłuszka studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz