Gulasz z żołądków drobiowych w sosie musztardowym jest bardzo smaczny i sycący. Jego tajemnica tkwi po pierwsze w dobrym oczyszczeniu żołądków (pokrojeniu i usunięciu wszelki chrząstek), po drugie w długim, powolnym duszeniu (dzięki czemu żołądki są miękkie) oraz doprawieniu - nie tylko musztardą, ale również dużą ilością świeżej natki pietruszki. Zapraszam :) .
Gulasz z żołądków
składniki:- 2 kg żołądków z kurczaka
- woda do gotowania
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 czubate łyżki dość ostrej musztardy
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- duży pęczek natki pietruszki
- kromka chleba
- łyżka mąki pszennej - opcjonalnie
Z oczyszczonych
żołądków wykrawamy cienkie paseczki - pozostawiamy tylko mięso, wszelkie
chrząstki i błonki wyrzucamy. W garnku podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w
drobną kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paseczki żołądków. Zalewamy
niedużą ilością wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy na
niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. .60 minut). Dodajemy pokruszona
kromkę chleba, musztardę , sól i pieprz do smaku. Chwilę gotujemy. W śmietance
rozprowadzamy mąkę (jeśli uważamy, że sos jest wystarczająco gęsty, nie musimy
dodawać mąki), następnie hartujemy ją odrobiną płynu i dodajemy do gulaszu. Chwilę
gotujemy aż gulasz lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz