czwartek, 27 kwietnia 2017

Drożdżówki z domowym budyniem waniliowym

Pyszne, mięciutkie, wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z waniliowym, kremowym budyniem- po prostu pycha.  Jeśli zostanie Wam trochę budyniu- nie martwcie się, na pewno szybko zniknie ;) .Bułeczki długo zachowują swoją świeżość. Dobrze też znoszą mrożenie.  ;)

 Drożdżówki z domowym budyniem waniliowym

 

 Składniki na ciasto (ok. 25 dużych bułeczek):
  •   1,5 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  •  1,5 szklanki cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  •  2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  •   2 żółtka
  •    skórka otarta z pomarańczy

      Budyń:
  •   1 l mleka
  •   100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •    2 kopiaste  łyżki mąki ziemniaczanej
  •     łyżka pasty waniliowej

Lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder ile zabierze


Budyń- w 1,5 szklanki  mleka rozprowadzamy mąki, pastę waniliową oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. 

Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, cukier, pozostałe mleko, żółtka i jajka oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy. Dzielimy na połowę. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy prostokąty ok. 12 na 17 cm. Krótszy bok nacinamy (mniej więcej do 1/3 prostokąta) ok. 4-5 razy tworząc grzebyk . Pośrodku prostokąta układamy porcję budyniu. Zawijamy najpierw nienaciętą stroną ciasta. Następnie smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem i przykrywamy naciętą stroną ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by zawinięcie znajdowało się pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni. Lekko ciepłe dekorujemy lukrem (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)