Uwielbiam warzywa z patelni - można przygotować już gotowe, kupne mieszanki, ale ja polecam Wam popróbować własnych połączeń. Dziś brukiew, marchewka i cebula w towarzystwie rozgrzewającego imbiru - za oknem wciąż chłodno, więc taka kombinacja jest doskonała. :)
Jak przygotować warzywa z patelni?
Brukiew - marchew - cebula
Składniki
- 1 duża brukiew - ok. 1 kg
- 3 średnie marchewki
- 4 średnie cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 duże łyżki zimnego masła
- 2 łyżki octu jabłkowego
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 2 duże szczypty gałki muszkatołowej
- duża szczypta mielonego imbiru
Warzywa obieramy. Brukiew i marchewkę ścieramy na tarce o
dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni na odrobinie oleju
smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy brukiew i marchewkę. Smażymy do
miękkości. Warzywa powinny nabrać złocistego koloru. Pod koniec dodajemy ocet
jabłkowy, do smaku sól, pieprz, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę smażymy.
Na koniec dodajemy zimne masło i mieszamy, aż całkowicie sie rozpuści i połączy
z warzywami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz