Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 25 kwietnia 2017

Gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie musztardowym jest bardzo smaczny i sycący. Jego tajemnica tkwi po pierwsze w dobrym oczyszczeniu żołądków (pokrojeniu i usunięciu wszelki chrząstek), po drugie w długim, powolnym duszeniu (dzięki czemu żołądki są miękkie) oraz doprawieniu - nie tylko musztardą, ale również dużą ilością świeżej natki pietruszki. Zapraszam :) .

Gulasz z żołądków

 składniki:

  • 2 kg żołądków z kurczaka
  • woda do gotowania
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 czubate łyżki dość ostrej musztardy
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • duży pęczek natki pietruszki
  • kromka chleba
  • łyżka mąki pszennej - opcjonalnie 

 Z oczyszczonych żołądków wykrawamy cienkie paseczki - pozostawiamy tylko mięso, wszelkie chrząstki i błonki wyrzucamy. W garnku podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paseczki żołądków. Zalewamy niedużą ilością wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. .60 minut). Dodajemy pokruszona kromkę chleba, musztardę , sól i pieprz do smaku. Chwilę gotujemy. W śmietance rozprowadzamy mąkę (jeśli uważamy, że sos jest wystarczająco gęsty, nie musimy dodawać mąki), następnie hartujemy ją  odrobiną płynu i dodajemy do gulaszu. Chwilę gotujemy aż gulasz lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz