Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 28 kwietnia 2017

Jak przygotować warzywa z patelni?

Uwielbiam warzywa z patelni - można przygotować już gotowe, kupne mieszanki, ale ja polecam Wam popróbować własnych połączeń. Dziś brukiew, marchewka i cebula w towarzystwie rozgrzewającego imbiru - za oknem wciąż chłodno, więc taka kombinacja jest doskonała. :)

 

Jak przygotować warzywa z patelni?

Brukiew - marchew - cebula



Składniki
  • 1 duża brukiew - ok. 1 kg
  • 3 średnie marchewki
  • 4 średnie cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 duże łyżki zimnego masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 duże szczypty gałki muszkatołowej
  • duża szczypta mielonego imbiru

Warzywa obieramy. Brukiew i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy brukiew i marchewkę. Smażymy do miękkości. Warzywa powinny nabrać złocistego koloru. Pod koniec dodajemy ocet jabłkowy, do smaku sól, pieprz, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy zimne masło i mieszamy, aż całkowicie sie rozpuści i połączy z warzywami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz