piątek, 7 kwietnia 2017

Muffinki z ciasteczkami i twarożkowym kremem ciasteczkowym

Babeczki z dodatkiem migdałowych ciasteczek królowały u mnie na wielkanocnym stole w zeszłym roku. Przepis na publikacje musiał trochę poczekać, ale w końcu przyszła i jego kolej. Może zainspiruje Was do świątecznych tegorocznych wypieków ;) . Muffinki to doskonałe rozwiązanie dla osób mniej wprawnych w kuchni i mniej doświadczonych w pieczeniu ciast. Babeczki te są proste do zrobienia, zawsze i każdemu się udają, smakują i wyglądają doskonale, a przy tym bardzo długo zachowują swoją świeżość. Polecam. :)


 Muffinki z ciasteczkami i twarożkowym kremem ciasteczkowym

 Składniki (22 babeczki):
·         200 g miękkiego masła
·         3/4 szklanki cukru pudru
·         1/4 szklanki brązowego cukru
·         2 szklanki mąki
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         100 g serka śmietankowego waniliowego
·         4 jajka
·         4 łyżki mleka
·         50 g herbatników migdałowych - ok. 12 sztuk

Krem:
·         500 g słodkiego serka twarogowego typu włoskiego
·         ok. 10 łyżek śmietany 36%
·         łyżka pasty waniliowej
·         4 łyżki cukru pudru
·         50 g herbatników migdałowych - ok. 12 sztuk


Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem brązowym. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy porcjami serek. Naprzemiennie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Na sam koniec dodajemy mleko i zblendowane ciasteczka. Przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut.
 Muffinki po upieczeniu studzimy. Dekorujemy kremem (herbatniki blendujemy, oddzielnie blendujemy serek ze śmietaną, do serka dodajemy pastę waniliową i cukier puder  oraz okruszki herbatników i dokładnie miksujemy). Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz