wtorek, 11 kwietnia 2017

Placek filo- brukiew - mięso

Mięsno-warzywny farsz zamknięty w chrupiącym cieście - taki obiad zasmakuje nawet najmłodszym. ;)

Placek filo- brukiew - mięso

 Składniki
  • ciasto filo - ok. 7 dużych arkuszy
  • mięso mielone 1,5 kg
  • ok. 1 kg  brukwi- 1 szt
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 4 jaja
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 200 g masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Mięso mielone przesmażamy na oleju rzepakowym, a następnie dusimy na mniejszym ogniu, aż straci surowość. Studzimy. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, przekładamy do mięsa. Brukiew i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na tej samej patelni i dodajemy do pozostałych składników. Do farszu dodajemy serek mascarpone, roztrzepane jaka i kaszę - dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masło topimy i  studzimy. Bierzemy płat ciasta filo, dokładnie smarujemy roztopionym masłem i wykładamy nim tortownicę o średnicy 25 cm lub formę o wymiarach 24 x 24 cm. To samy robimy z pozostałymi płatami ciasta nakładając je jeden na drugim - powinniśmy utworzyć  5 warstw ciasta. Ciasto powinno swobodnie wystawać poza rant tortownicy. Do środka wykładamy farsz i całość zamykamy wystającymi częściami ciasta. Pozostałe 2 płaty ciasta również smarujemy masłem i układamy je na wierzchu placka. Wierzch dokładnie smarujemy pozostałym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 45-50 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz