środa, 5 kwietnia 2017

Placki z brukwi

Bardzo chrupiące i przepyszne. Dobry sposób na przemycenie warzyw dzieciakom. Polecam.

Placki z brukwi

 Składniki:
  • ok. 900 g brukwi - 1 duża
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Obraną brukiew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron  na oleju rzepakowym.  Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kwaśną, gęstą i zimną kwaśną śmietaną.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz