wtorek, 2 maja 2017

Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Sezon rabarbarowy rozpoczynam drożdżówkami z rabarbarem, budyniem i kruszonką - pyszna klasyka na bogato. :)

Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką

 
 
 
 
 Składniki na ok. 20 dużych drożdżówek:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5  szklanki mleka
  • 200 g roztopionego letniego masła
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • + białko do posmarowania bułek + odrobina mleka

Zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki- pozostałą mąkę, sól, cukier, masło, mleko, jajko i żółtka. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na miękki i elastyczne ciasto.  Wyrobione posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta o wadze ok. 100 g (powinniśmy uzyskać ok. 20 dużych bułeczek)  i turlamy kulki - układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - maksymalnie 6 - 7 sztuk na blachę. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach za pomocą lekko omączonej szklanki robimy zgłębienia w każdej bułeczce - mocno dociskając do blachy. Tak powstałe środki wypełniamy budyniem (ok. 1 duża łyżka)  i rabarbarem(ok. 1 duża łyżka). Rant bułeczek smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka białkiem. Wierzch posypujemy kruszonką. Bułki pieczemy ok.  25-30 minut temp. 180 stopni. Rant upieczonych jeszcze ciepłych drożdżówek lukrujemy (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze).

Budyń:
  • 3  szklanki mleka
  • łyżka masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko

W szklance mleka rozrabiamy mąki i żółtko. Pozostałe mleko razem z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozprowadzone mąki i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego budyniu - co dzieje się błyskawicznie. Chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby mąka straciła surowość.  Budyń studzimy.
Rabarbar:
  • 1 kg rabarbaru
  • cukier do smaku - ok. 1 szklanki
  • łyżka masła

Rabarbar kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem - podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy puści sok, zwiększamy nieco płomień i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Rabarbar przekładamy na sito i odcedzamy nadmiar soku.
Kruszonka:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g zimnego masła

Z mąki, cukru i masła palcami robimy kruszonkę.








5 komentarzy:

  1. Mmm, jak pysznie wyglądają)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Koniecznie muszę zrobić takie bułeczki z rabarbarem 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Koniecznie muszę zrobić takie bułeczki z rabarbarem 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze :) A bułeczki zdecydowanie polecam. Można je z powodzeniem mrozić (jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich). Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy wstawić je na parę minut do mikrofali i będą smakowały jak dopiero co wyciągnięte z piekarnika ;) .

    OdpowiedzUsuń