Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 30 maja 2017

Drożdżówki z truskawkami i kajmakiem pod kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i masą kajmakową pod pyszną kruszonką to moja propozycja na słodkie śniadanie dla naszych pociech na Dzień Dziecka. Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc może wypróbujecie przepis i zachwycicie swoich najbliższych?
 
Bułeczki doskonale znoszą mrożenie - po wyjęciu z zamrażalki wystarczy podgrzać je w mikrofalówce albo piekarniku, a będą smakowały jak dopiero co upieczone. ;)  

 

Drożdżówki z truskawkami i kajmakiem pod kruszonką


 Składniki na ok. 25 dużych drożdżówek:
 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 g roztopionego letniego masła
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  •  jajko do posmarowania bułek + odrobina wody
  • truskawki 
 
Zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut. 
 
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki- pozostałą mąkę, sól, cukier, masło, mleko, jajka. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na miękki i elastyczne ciasto. Wyrobione posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 
 
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta o wadze ok. 80 g (powinniśmy uzyskać ok. 25 dużych bułeczek) i turlamy kulki - układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - maksymalnie 6 - 7 sztuk na blachę. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach za pomocą lekko omączonej szklanki robimy wgłębienia w każdej bułeczce - mocno dociskając do blachy. Tak powstałe środki wypełniamy budyniem krówkowym, rant bułeczek smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Dookoła powstałego budyniowo-krówkowego środka układamy połówki truskawek tworząc dekoracyjne płatki (przecięciem do góry). Środek budyniowy posypujemy kruszonką. Bułki pieczemy ok. 25-30 minut temp. 180 stopni. Rant upieczonych jeszcze ciepłych drożdżówek lukrujemy (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze).  
  
Kruszonka: 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 110 g zimnego masła  
Z mąki, cukru i masła palcami robimy kruszonkę.
 
 
 Krem kajmakowy:  
  • 2 szklanki mleka 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 300 g masy kajmakowej 
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego 
 
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzamy trzepaczką masę kajmakową i cukier waniliowy i podgrzewamy do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Kiedy kajmak z mlekiem się zagotuje dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę z żółtkami - dokładnie mieszamy gotując masę na niedużym ogniu do zgęstnienia. Masę kajmakową studzimy.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz