Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 6 maja 2017

Milky cake no bake - bez pieczenia - kostka mleczno-śmietankowa

 Kostka mleczno-śmietankowa to idealne i proste ciasto bez pieczenia dla prawdziwych łasuchów. Słodycz mleka w proszku zostaje złamana nutą kwaśnego rabarbaru (w gotowym cieście rabarbaru nie czuć, jego rolą jest przełamanie mlecznego smaku). Cięższy spód mleczny równoważy lekka i puszysta pianka śmietankowa z nutą wanilii. Ciasto jest bardzo podzielne i polecam serwować go w małych kawałkach, niczym batoniki - jest słodkie i taka porcja powinna wystarczyć, żeby zaspokoić głód na słodkie. ;)  
 
 

 Milky cake no bake - kostka mleczno-śmietankowa



 
Masa czekoladowa: 
 
  • 200 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g rabarbaru
  • 500 g mleka w proszku 27%
  • 200 g herbatników maślanych
  • 150g czekolady z kawałkami chrupków i kukurydzy  
W garnku topimy masło z cukrem pudrem i wodą. Dodajemy drobno pokrojony rabarbar i gotujemy do miękkości. Całość blenujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, dodajemy 100 g pokruszonych herbatników i ponownie mieszamy.  
 
Pozostałe 100 g herbatników układamy na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm. Wykładamy na nie masę mleczną, a na niej rozkruszamy posiekaną czekoladę - delikatnie dociskamy, żeby kawałki czekolady zagłębiły się w masie. Całość studzimy.  
 
Krem śmietankowy: 
 
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej  
 
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą masę. Kremówkę miksujemy na puszysto. Kremówkę dodajemy porcjami do mascarpone i ręcznie mieszamy. Wykładamy na masę z mleka w proszku.  
 
Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, żeby herbatniki nawilgły, a smaki się połączyły. Podajemy w temperaturze pokojowej - w przeciwnym razie masa na bazie mleka w proszku będzie za twarda.
 


 
 

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. I do tego rabarbar. Jak dla mnie - bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń