Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 7 maja 2017

Polenta paprykowa z pastą kukurydzianą i serkiem śmietankowym

Chrupiąca polenta a wydaniu paprykowym z pastą kukurydzianą - brzmi i smakuje świetnie ;) .

Polenta paprykowa z pastą kukurydzianą i serkiem śmietankowym

 Składniki
  • 2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka  kaszki kukurydzianej
  • 2 Łyżki masła
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 60 g sera królewskiego
  • masło klarowane do smażenia 

Na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli wsypujemy 1 szklankę kaszy i gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody- cały czas mieszając.  Pod koniec dodajemy masło, paprykę  i starty na tarce o dużych oczkach ser. Płytkie naczynie wykładamy folią, przekładamy do niego polentę wygładzając powierzchnię. Całość studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Kiedy polenta zastygnie wyjmujemy z naczynia, kroimy w kwadraty, a następnie obsmażamy je z każdej strony na maśle kalrowanym.
Pasta kukurydziana

  • puszka kukurydzy
  • łyżka serka śmietankowego lekko solonego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • kilka plastrów sera śmietankowego

Kukurydzą odsączoną z zalewy przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę z olejem i ząbkiem czosnku. Dodajemy serek, sól, pieprz oraz ocet i ponownie miksujemy. Chłodzimy, żeby pasta nabrała odpowiedniej konsystencji.
Pastą kukurydzianą smarujemy plasterki sera śmietankowego, zwijamy w ruloniki  i układamy na  obsmażonej polencie. Smacznego!

 

2 komentarze: