Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 1 maja 2017

Zupa z bakłażana i dyni ze smażonymi na maśle rzodkiewkami

Pyszna zupa z bakłażana i dyni -  idealna na jeszcze chłodnie dni.

Zupa z bakłażana i dyni ze smażonymi na maśle rzodkiewkami

 Składniki:
  • puree z dyni - polecam z Hokkaido - 4 szklanki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 200 g serka śmietankowego lekko solonego
  • woda lub wywar warzywny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
 

Puree z dyni w sezonie polecam przygotować z dyni Hokkaido - wystarczy pozbawić ją pestek, poporcjować na nieduże kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić olejem, posolić i upiec (razem ze skórką) do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Wystudzoną dynię belndujemy ze skórką, w razie potrzeby dolewając odrobinę oleju. Takie puree doskonale znosi mrożenie i dzięki temu nawet zimą czy wiosną posiłkując się mrożonym puree możemy przygotować zupę dyniową.  Jeśli jednak nie mamy mrożonego puree z dyni Hokkaido, możemy przygotować je z dyni mrożonej dostępnej w sklepach. Wystarczy 2-3 opakowania mrożonej dyni ugotować w osolonej wodzie i zblendować z odrobiną oleju.
Bakłażana obieramy ze skórki, miąższ kroimy w małą kostkę. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz bakłażana i smażymy na złoty kolor. Dodajemy puree z dyni oraz wodę/ wywar warzywny - tylko tyle, aby przykrył warzywa. Całość dusimy do miękkości pod przykryciem, a następnie belndujemy na gładką masę, dolewając w razie potrzeby wody/ wywaru warzywnego. Dodajemy serek i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Zakwaszamy sokiem z cytryny. Podajemy ze smażonymi na maśle rzodkiewkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz